preskoči na sadržaj

Osnovna škola Karlobag

vijesti

Gosti iz Savjetodavne službe o zdravoj prehrani

Autor: Danijel Gregov, 9. 3. 2018. 10:49

Danas je našu školu posjedtila gospođa Nada Murgić, , iz Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe, tj. javne ustanove za savjetodavnu djelatnost u poljoprivredi, ruralnom razvoju, ribarstvu te unapređenju gospodarenja šumama i šumskim zemljištima šumoposjednika, koja je okviru programa "Shema školskog voća" svim učenicima naše škole...  

 [više]

Novo priznanje našoj ekološkoj djelatnosti

Autor: Danijel Gregov, 16. 2. 2018. 12:16

Od strane Ministarstva zaštite okoliša i energetike stigla nam je najnovija pohvala za našu djelatnost kao Eko-škola. Za to su najzaslužniji učenici III. i IV. razreda s učiteljicom Višnjom Ilić koji su sa svojim likovnim radovima sudjelovali na ovom nacionalnom natječaju. Hvala našim aktivnim učenicima i njihovoj učiteljici!

 [više]

Bravo Sara!

Autor: Danijel Gregov, 15. 2. 2018. 13:20

Naša učenica 2. razreda, Sara Radaković, zasluženo je u konkurenciji mnoštva učeničkih radova iz Ličko-senjske i Zadarske županije pobijedila kao najbolji ilustrator "gospodina Otpadića", onoga što nas je "posjetio" prošlo polugodište, te uz gospođu Matić učio o korisnosti odvajanja otpada. Stoga su djelatnici tvrtke "EKO d.o.o." odlučili na korice promotivnih materijala stvorenih u okviru projekta financiranog od strane EU, postaviti upravo Sarin rad. Čestitamo Sari na trudu i uspjehu, te želimo da zna kako su zbog nje i učiteljica Verica te svi ostali u školi vrlo sretni i ponosni. Popratno pismo napisano osobno od voditeljice projekta pogledajte niže...

 [više]

Zdrava prehrana

Autor: Danijel Gregov, 29. 1. 2018. 13:30

Naša škola sudjeluje u globalnom i ekološkom trendu zdrave, sezonske, lokalne i tradicionalne prehrane. Tako su danas naši učenici uživali u slasnom i iznimno zdravom obroku u školskoj kuhinji - palenti s jogurtom te kolaču od jabuka. Prezentacija i kombinacija ovih "tradicionalnih" namirnica, čija ogromna vrijednost za ljudski organizam kao da se tek ponovno otkriva, upućuje nas na daljnje istraživanje naših "kulinarskih" korijena... 

 [više]

Izrada eko-božićnih aranžmana i ukrasa

Autor: Danijel Gregov, 12. 12. 2017. 13:26

Učenici našeg I. i II. razreda zajedno sa svojom učiteljicom Vericom Jelinić uspješno su odradili uzbudljiv pothvat izrade ekoloških božićnih ukrasa i aranžmana. Uz pomoć roditelja prethodno su sakupljene borove šišarke, koje su nakon toga uz malo mašte, vapna, boja, vrpci i sličnog, vrijednim rukama učenika i učiteljice prerađene u estetski vrlo atraktivne dekoracije. One će sada krase božićni bor u školskom hodniku te mnoge domove. Više u foto-galeriji.

 [više]

Gospodin Otpadić u posjetu našoj školi

Autor: Danijel Gregov, 17. 11. 2017. 12:17

Tvrtka Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije provela je edukativno-informativni program o odgovornom gospodarenju otpadom. Učenike je kroz malu predstavu provela maskota projekta, gospodin Otpadić, izrađen od reciklabilnog materijala, a kroz čije zgode i nezgode se djeca upoznavaju s pravilnim odvajanjem otpada. Program je provela gospođa Mirta Matić, koja je na krayju svim učenicima i djelatnicima škole podijelila prigodne eko-poklone. Više možete pronaći u foto-galeriji.

 [više]

Fauna listopadnih šuma

Autor: Danijel Gregov, 2. 11. 2017. 13:48

Učenici našeg šestog razreda završili su svoje proučavanje kontinentalnih listopadnih šuma izradom prigodnog plakata. Ovoga puta pozornost su obratili  fauni, odnosno  životinjskom svijetu specifičnom za njih. Zasluge za njihov rad idu i učitelju biologije Željku Divkoviću.

 [više]

Eko-radionica "Od staroga novo"

Autor: Danijel Gregov, 27. 10. 2017. 13:09

U okviru djelatnosti naše škole kao Eko-škole, u organizaciji učiteljice i koordinatorice Verice Jelinić, danas je na vrlo originalan način proveden projekt "Od staroga novo". Naime, učenici su od svojih domova donijeli najrazličitije vrste starih i iznošenih cipela, a koje su potom kreativno obojane, ispunjene zemljom te zasađene cvijećem, i to trajnicama. Postavljene su na prozore ulaznog hodnika, sa snažnom ekološkom porukom, vizualno vrlo efektne i dekorativne. Također, sigurni smo i da će učenici ponijeti kući poruku i inspiraciju za vlastite slične ekološke i kreativne "pothvate".  Sudjelovali su svi učenici, i to tijekom nastave Likovne kulture te Sata razrednika. Više u foto-galeriji. 

 [više]

Dan jabuka

Autor: Danijel Gregov, 20. 10. 2017. 12:54

Danas je u našoj školi na raznovrstan, atraktivan i ukusan način obilježen Svjetski dan jabuke. Tijekom integriranog nastavnog dana učenici su učili o njihovom iznimnom značaju za ljudsko zdravlje i njezinim vrstama; potom su izrađivali crteže, plakate i panoe na temu jabuka, sami pripremali savijaču od jabuka u školskoj kuhinji te se osladili nemalim količinama kolača od jabuka koje su pripremile njihove vrijedne majke. Da jedno voće poput jabuke uistinu zaslužuje čitav dan posvećen njoj na svjetskoj razini možete provjeriti na stranici http://alternativa-za-vas.com/index.php/clanak/article/jabuka, a kako je proveden čitan dan u foto-galeriji. 

 

 [više]

Dan kravate

Autor: Danijel Gregov, 19. 10. 2017. 08:49

I ove smo godine u velikom stilu obilježili dan posvećen jednom od amblematskih simbola naše domovine - kravati. Jedan od izvora našeg ponosa na međunarodnoj pozornici zaslužio je barem jedan čitav nastavni dan posvećen njemu. Učenici su tako učili o izradi i obliku kravate, ni manje ni više nego o sedamnaest načina njezina vezivanja, potom strane izraze te razne priče i pustolovine što ih je u svom postojanju ona doživjela. To su učili kroz predavanja, prezentacije, pano,  na računalima i školskim pločama te aktivnost vlastitih ruku. Šarenilo boja i oblika koje mogu imati kravate najbolje su pokazali sami učenici i djelatnici škole došavši svatko okićen svojom. Više u foto-galeriji.

 [više]

Dani kruha

Autor: Danijel Gregov, 13. 10. 2017. 09:23

Danas u našoj školi prigodno obilježavamo Dane kruha - Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Dan kada razmišljamo o sebi i tome koliko dugujemo zemlji za njezine darove nama, darove koje mnogi uživaju vrlo oskudno, a znače sam život. Ovaj dan ljudima zapravo pomaže da shvate svoju pravu mjeru na ovome svijetu. Mjeru koja, ako je prihvate sa zahvalnošću, rađa životom te obiljem u svijetu oko njih te njima samima. Stoga smo jako zahvalni svim roditeljima naših učenika što su marljivo izradili razne pekarske proizvode, koje smo izložili, uživali u njima te uz fra Mirka dozvali na njih božanski blagoslov. Više u foto-galeriji.

 [više]

Dan zaštite ozonskog omotača

Autor: Danijel Gregov, 15. 9. 2017. 12:44

Od 1995. godine, 16. rujna se u cijelom svijetu obilježava kao Međunarodni dan očuvanja ozonskog omotača. Povod za ovaj datum je Montrealski protokol (potpisan 16. rujna 1994. godine) kojim su predviđene aktivnosti koje bi omogućile zaštitu i očuvanje ozonskog omotača. Znanstvenici su još 1970. godine otkrili da je sloj ozonskog omotača sve “tanji” u prostoru iznad južnog pola. Ova promjena u ozonskom omotaču označena je kao “ozonska rupa” i zaključeno je da na njeno povećanje utječe prisustvo nekih štetnih plinova (npr. CFC, klorofluorougljici itd.) u atmosferi. Ove su se godine tako učenici našeg VII. razreda zajedno sa svojim učiteljem posvetili obradi te teme, čiji rezultati su i priloženi plakati...

 [više]

Posjet ZOO-u i Aquatiki

Autor: Danijel Gregov, 10. 6. 2017. 09:01

Učenici i razrednici naše škole proveli su jedan izvrstan i pustolovan dan posjetivši Zoološki vrt u Zagrebu te nov i suvremen slatkovodan akvarij "Aquatika" u Karlovcu. U ozračju parka Maksimir, u ZOO-u učenici su razgledavali brojne i egzotične vrste životinja, od zmija, papiga i pataka do majmuna, zebri i lavova, uživajući u prekrasnom vremenu te zajedničkom druženju. Na povratku su učenici posjetili "Aquatiku", po mnogočemu neobičan i inovativan slatkovodni akvarij,  prepoznavajući vrste vodotokova i vegetacija, razgledavajući različite ribe - one endemične, ugrožene, invazivne ili pak impresivne i reprezenatativne riblje vrste. Akvarij je prožet porukama zaštite rijeka, biljnih i životinjskih vrsta, bioraznolikosti te odgovornom odnosu ljudi prema prirodi. Čitav izlet je protekao u odličnom raspoloženju i druženju, sa jedinim žaljenjem što su umor i sunce koje zalazi morali privesti izlet kraju. Više u foto-galeriji.

 [više]

"Želim stablo" u našoj školi

Autor: Danijel Gregov, 30. 5. 2017. 11:11

„Želim stablo“ je donatorska akcija izdavačke kuće Profil Klett kojom se ponajprije želi potaknuti racionalna upotreba papira u nastavi, a u našoj školi predstavlja integralan dio djelatnosti nas kao Eko-škole. Cilj akcije je naučiti djecu i učenike kako da se brinu za okoliš. Umjesto da iz prirode samo uzimaju, neka joj također vrate sadnjom drveća i biljaka te ispravnom brigom za njih. Poučava ih se... 

 [više]

Predstava "Paunaš"

Autor: Danijel Gregov, 23. 5. 2017. 10:46

U našoj školi održana je kazališna predstava „Paunaš“, u realizaciji poznatog „Mak teatra“ iz Zagreba. Predstava je bila namijenjena svim uzrastima učenika, s poantom zaštite životinja. Realizirana je uz pomoć sredstava Ureda za kulturu grada Zagreba te više drugih udruga koje se bave brigom o životinjama. Predstavu su učenici popratili s velikim interesom, ponijevši u sebi trajne poruke skrbi za sva živa bića, misli koje ova predstava pronosi našom domovinom. Više u foto-galeriji.

 [više]

Projekt "Živimo zdravo" kod učenika I.-II. razreda

Autor: Danijel Gregov, 11. 5. 2017. 09:21

Učenici našeg kombiniranog razrednog odjela I. i II. razreda su tijekom nastave Prirode i društva pod vodstvom učiteljice Verice Jelinić obradili temu pod naslovom "Živimo zdravo". Učenici su kroz provedbu razrednog projekta izučavala i istraživala o zdravoj prehrani u obitelji, školi te općenito u svakodnevnom životu. Naročita pozornost se pridala najsuvremenijim nutricionističkim spoznajama, boravku i kretanju u prirodi i na svježem zraku te odgovornom odnosu prema našem okolišu i hrani, za koju se nastoji da bude zdrava, sezonska i lokalna. Više u foto-galeriji.

 [više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Danijel Gregov, 25. 4. 2017. 12:36

 Proslava međunarodnog Dana planeta Zemlje uvedena je 1970. godine, nakon što su organizirani prvi masovni prosvjedi zbog porasta globalnog onečišćenja. Ciljevi ovoga dana su podizenje ekološke svijesti te stvaranje održivog ekosustava na Zemlji za buduće generacije. Ove se godine taj dan  obilježava u više od 190 zemalja svijeta, s jedinstvenom porukom: zaštitimo prirodne resurse kroz ekološko opismenjavanje. Tako su danas su i učenici naše škole radno obilježili Dan planeta Zemlje. Učenici razredne nastave pod vodstvom učiteljica Vericom Jelinić te Višnjom Ilić, proveli su dan u integriranom tipu nastave, gdje su ekološke poruke obrađene kroz sve nastavne predmete. Na koncu su učenici sami izradili likovne radove na temu odgovornog odnosa prema otpadu te čuvanju našeg jedinog planeta kojeg imamo i na kojem živimo. Njihove uratke možete pogledati u foto-galeriji.

 

 [više]

Zelena čistka 2017.

Autor: Danijel Gregov, 25. 4. 2017. 11:19

I ove godine naša se škola uključila u svjetski projekt "Zelena čistka". Svi učenici i djelatnici škole, uz asistenciju djelatnika Policijske postaje Karlobag te suradnju Turističke zajednice Karlobag koja jer donirala sadnice cvijeća, uređivali su okoliš na dvije lokacije - najbliži školski okoliš te oko spomenika popu Šimi Starčeviću. Više u foto-galeriji.

 [više]

Radionice uskršnjih ukrasa

Autor: Danijel Gregov, 12. 4. 2017. 10:19

Protekli dani u našoj školi provedeni su u nizu radionica u kojima su izrađivani motivi, ukrasi i poruke vezani uz predstojeće uskršnje blagdane. Pri njihovoj izradi sudjelovali su svi učenici i učitelji, te su u njima izražavali svoju razigranu kreativnost, marljivost i maštu. Zahvaljujući njima naši prostori odišu pravim blagdanskim ozračjem. Pritom su se dijelom koristili i reciklirali otpadni materijali, nastavljajući se na djelatnost naše škole kao Eko-škole. Svim vjernicima čestitamo Uskrs i predstojeće blagdane, a više o radionicama možete pronaći u foto-galeriji.

 [više]

Najmlađi za vode Hrvatske - Zahvalnica Školi

Autor: Danijel Gregov, 4. 4. 2017. 09:37

Za sudjelovanje u natječaju "Najmlađi za vode Hrvatske 2016-2017.", Hrvatske vode dodijelile su zahvalnicu učenicama, mentorici i ravnateljici OŠ Karlobag. Tema ovogodišnjeg natječaja bila je "Otpadne vode - očuvanje voda", a u njemu je sudjelovala 101 osnovna škola sa 142 prijavljena projekta. I ova zahvalnica dokaz je našem kontinuitetu u radu te djelatnosti naše škole kao Eko-škole.

 [više]

Sudjelovanje u projektu "Najmlađi za vode Hrvatske 2016.-2017."

Autor: Danijel Gregov, 4. 4. 2017. 09:25

Naša učiteljica i voditeljica Eko-škole Karlobag, Verica Jelinić, za sudjelovanje u proteklom nacionalnom projektu Hrvatskih voda "Najmlađi za vode Hrvatske 2016.-2017.", kao priznanje za svoja zalaganja, dobila je i službenu Potvrdu. Učenici kojima je ona bila mentorica, natjecali su se u kategoriji "Likovni radovi".

 [više]

Zahvalnica za sudjelovanje u obilježavanju Svjetskog dana voda

Autor: Danijel Gregov, 4. 4. 2017. 09:21

Od strane uprave Javne ustanove "Nacionalni park Plitvička jezera" i njezinog ravnatelja gosp. Anđelka Novosela, za sudjelovanje u obilježavanju Svjetskog dana voda, naša škola je dobila i službenu Zahvalnicu.

 [više]

Dan Eko-škole Karlobag obilježen razgledavanjem ljepota NP Plitvičkih jezera

Autor: Danijel Gregov, 23. 3. 2017. 12:04

Jučer su učenici i djelatnici naše škole obilježili dan Eko-škole Karlobag obilaskom ljepota Plitvičkih jezera. Tijekom višesatnog obilaska, popraćenog ugodnim vremenom, učenici su uz stručno vodstvo biologinja iz Znanstveno-stručnog centra "Dr. Ivo Pevalek", upoznali najvažnije značajke flore, faune te geomorfoloških procesa karakterističnih za Plitvička jezera. Sve skupa je bilo popraćeno i mnoštvom drugih intersantnih detalja i primjera iz prošlosti ili pak svakodnevnog rada. Učenici su tako obišli najvažnije vidikovce, slapove i jezera, no također su uživali i na izletištu te vožnji brodom po najvećem jezeru Kozjak, kupnji suvenira i fotografiranju veduta ili pak pojedinačnih životinja. Za pruženo obrazovanje i nezaboravan doživljaj kojeg su priuštili našim učenicima, još jednom se mnogo zahvaljemo Upravi, gđi. Maji Vurnek te ostalim djelatnicima Parka koji su nam to omogućili. Više u foto-galeriji.

 [više]

Obilježeni Svjetski dan voda te Svjetski dan šuma

Autor: Danijel Gregov, 23. 3. 2017. 11:43

Zahvaljujući izvanrednom gostoprimstvu i profesionalnosti djelatnika Nacionalnog parka Plitvička jezera, jučer su naši učenici na nezaboravan način obilježili navedene dane, kao i dan Eko-škole Karlobag, i to terenskom nastavom na Plitvicama. Uprava Parka omogućila je besplatan posjet, koji je započeo u Znanstveno-stručnom centru "Dr. Ivo Pevalek", gdje su gospođa Maja Vurnek, dipl.ing.bio., te njezine kolegice osmislile program prezentacija i radionica. Učenici su tu naučili mnogo o samom Nacionalnom parku, eko-sustavima, bioraznolikosti, staništima, flori, fauni te čuvenoj sedri Plitvičkih jezera. Na koncu su posjetili i laboratorije Centra, gdje se vrše brojne analize i praćenja kojima se osigurava zaštita i očuvanje samoga Parka. Više u foto-galeriji.

 [više]

Radionica izrade Križnog puta

Autor: Danijel Gregov, 8. 3. 2017. 12:55

Povodom nastupajućeg korizmenog razdoblja u liturgijskoj godini, učenici I. i II. razreda naše škole, imali su tematski organiziran dan s integriranom nastavom, prožetim ekološkim pristupom rada s otpadnim materijalom - kartonom. Nastavu su organizirale učiteljica Verica Jelinić te vjeroučiteljica Danijela Češarek, s glavnom temom rada izrade 15 postaja Križnog puta. Učenici su tako izrađivali križeve od kartona, bojali ih te svakog kao posebnu postaju i obilježili zasebnim likovnim radom. Postaje su potom postavljene u glavni školski hodnik, gdje ih je prigodom svojeg nedavnog posjeta školi razgledao i naš biskup mons. Križić. Više u foto-galeriji.

 [više]

Izrada eko-božićnog bora

Autor: Danijel Gregov, 7. 12. 2016. 11:53

U okviru djelatnosti nas kao Eko-škole te blagdanskog ozračja, učenici III. i IV. razreda pod vodstvom svoje učiteljice Višnje Ilić te uz suradnju knjižničarke Ivone Matijević, od rola WC-papira izradili su božićni eko-bor i snježne pahuljice. Svoj vrlo efektan uradak učenici su izradili s velikim interesom i angažmanom, te on sada krasi ulazni dio škole. Više o njegovoj izradi u foto-galeriji. 

 [više]

Radionica izrade božićnih ukrasa

Autor: Danijel Gregov, 2. 12. 2016. 11:12

Učenici I. i II. razreda, zajedno s njihovim roditeljima i učiteljicom Vericom Jelinić, od prirodnih i otpadnih materijala izrađivali su božićne ukrase. S radošću su sudjelovali i svi roditelji te su iskazali interes i za nastavak sličnih zajedničkih aktivnosti. Više o održanoj radionici te prekrasno izrađenim božićnim ukrasima možete pronaći u foto-galeriji.

 [više]

Obilježava se Svjetski dan jabuka

Autor: Danijel Gregov, 25. 10. 2016. 12:39

Ovih dana u našoj školi odvija se čitav niz aktivnosti povodom Svjetskog dana jabuke, koji se posvuda obilježava 20. listopada. Kroz igre, umjetničko izražavanje i redovnu nastavu, kod učenika se osvještava čitav niz aspekata vezanih uz jabuke, ...

 [više]

Prezentacija slikovnica Hrvatskih voda

Autor: Danijel Gregov, 20. 10. 2016. 12:53

Danas su našu školu posjetile djelatnice Hrvatskih voda, gospođa Iva Šutić, te Marija Vizner, autorica i prezentatorica triju slikovnica na temu poplava, zagađenja te čuvanja voda općenito. Autorica je koristila lik neretvanske  kornjače - Hrvoja, koji djecu vodi kroz priču o nastanku vode, njezinoj važnosti za sav živući svijet, te pravilnom odnosu prema njoj. Prezentacija je bila namijenjena svim našim učenicima razredne nastave, 17-oro njih, a koji su s velikim interesom i aktivnošću popratili prezentaciju. Prezentacija je bila vrlo poučna, izvrsno osmišljena i primjerena uzrastu djece. Na koncu su svi dobili po jedan primjerak slikovnice te se fotografirali pored lika kornjače Hrvoja. Školska knjižnica je pak dobila na poklon više trodijelnih kompleta tih slikovnica, a koje će se kasnije aktivno koristiti u nastavnom radu u okviru djelatnosti Eko-škole. Izrazito smo zahvalni djelatnicama Hrvatskih voda na njihovom trudu dolaska u Karlobag, poklonjenim vrijednim slikovnicama te pruženom nezaboravnom doživljaju za naše učenike. Više u foto-galeriji.

 [više]

Svečano i sa stilom obilježen Dan kravate

Autor: Danijel Gregov, 18. 10. 2016. 12:03

Danas su svi učenici i djelatnici naše škole dali doprinos obilježavanju hrvatskog i svjetskog Dana kravate - uz crveno-bijelu šahovnicu, jedinog hrvatskog simbola koji je univerzalno poznat i prepoznatljiv. Istodobno, kravata je i simbol Europe, ali i znak nekih temeljnih ljudskih vrijednosti. Prof. Marijan Bušić, pokretač ove inicijative obilježavanja Dana kravate, inače ravnatelj ustanove Academia Cravatica, kaže...

 [više]

Učenici naše škole prigodno obilježili Dane kruha

Autor: Danijel Gregov, 18. 10. 2016. 11:35

I ove se godine naša škola uz sudjelovanje svih učitelja, učenika i njihovih obitelji uključila u obilježavanje Dana kruha – dana zahvalnosti za plodove zemlje. U petak, 14.listopada, održana je svečanost gdje su učenici ukrasili stolove ukusnim krušnim proizvodima i kolačima koje su ispekle njihove vrijedne majke i bake.

Uz blagoslov krušnih proizvoda i plodova zemlje učenici su blagovali u bogatoj trpezi te su se družili u veseloj atmosferi. Više o obilježavanju Dana kruha možete pogledati u foto-galeriji.

 [više]

Obilježen Svjetski dan zaštite okoliša

Autor: Danijel Gregov, 20. 6. 2016. 11:25

Svjetski dan zaštite okoliša, 5. lipnja, u našoj školi je obilježen u ponedjeljak, 6. lipnja. Obilježen je na način da su učenici I. i III. razreda zajedno sa svojom učiteljicom Vericom Jelinić na tu temu odradili sat Prirode i društva izvan učionice, crtajući ispred škole, a sve u cilju skretanja pozaornosti prolaznika na važnost zaštite okoliša. Tom prigodom učenici su prolaznicima dijelili različite brošure i letke na temu zaštite okoliša, kao i poveli raspravu o tome što sve oni čine u svom mjestu kako bi očuvali okoliš. Više u foto-galeriji.

 [više]

Od zastave do zastave

Autor: Danijel Gregov, 8. 6. 2016. 12:20

Rad naše Eko-škole u protekle dvije godine prezentirala je koordinatorica programa u našoj školi, Verica Jelinić, a sve to u čast produljenja statusa Eko-škole. Kako smo i što smo radili možete pogledati u foto-galeriji pod naslovom "Od zastave do zastave".

 [više]

Prezentacija eko-nakita na modnoj reviji

Autor: Danijel Gregov, 8. 6. 2016. 12:07

U sklopu provedbe plana rada Eko-škole, učiteljice Verica Jelinić i Leda Tomulić organizirale su radionice za učenike nižih i viših razreda, gdje su izrađivali nakit od prirodnog materijala (školjke) te onog otpadnog (CD-romovi). Svoje kreativne uratke pokazale su prigodom svečanosti podizanja zastave kroz modnu reviju. Fotografije te video-snimku revije možete pogledati u foto-galeriji.

 [više]

Svečano podignuta zastava Eko-škole

Autor: Danijel Gregov, 8. 6. 2016. 11:50

U petak, 3. lipnja 2016. godine, održana je svečanost podizanja zastave Eko-škole koju je naša škola primila u znak uspješnog rada nakon još jednog dvogodišnjeg ciklusa.

 [više]

Najava podizanja eko zastave

Autor: Anamarija Antić, 16. 5. 2016. 19:13

Svečanost prigodom podizanja eko zastave

održat će se 3. lipnja 2016. godine u

OŠ Karlobag.

 [više]

Projekt izrade eko nakita

Autor: Anamarija Antić, 16. 5. 2016. 18:24

Učenici 1. i 3. razreda sa svojom su učiteljicom Vericom Jelinić uspješno završili projekt izrade ekološkog nakita.

 [više]

OŠ Karlobag produljen status Eko škole

Autor: Anamarija Antić, 14. 5. 2016. 13:51

©www.tratincica.hr

Dana 13. svibnja na svečanosti  u Zagrebu OŠ Karlobag  dobila je drugi put produljenje statusa eko škole.

 [više]

Dan planeta Zemlje

Autor: Danijel Gregov, 26. 4. 2016. 11:16

Dan planeta Zemlje učenici 1. i 3. razreda s učiteljicom Vericom Jelinić proveli su kao integrirani dan u nastavi. Tema dana bila je - "Mislim zeleno". Prema toj temi provedena je nastava Hrvatskog jezika, Matematike, Likovne kulture, Tjelesne i zdravstvene kulture te Sata razrednika. Tako je osmišljen sat Hrvatskog jezika uz pisani sastavak za učenike 3. razreda, dok su učenici 1. razreda učili uz izreke o ekologiji ; sat Matematike prošao je uz moto "Računam zeleno", dok je sat Likovne kulture odrađen uz dizajniranje plakata povodom Dana planeta Zemlje. Na satu Tjelesne i zdravstvene kulture za učenike je organiziran boravak na otvorenom, uz uživanje i igre u prirodi. Završni dio integriranog dana, tj. Sat razrednika obilježen je radnom akcijom čišćenja kod spomenika Šime Starčevića, a u sklopu "Zelene čistke 2016.". Učenici 2. i 4. razreda su zajedno s učiteljicom Višnjom Ilić na satu Likovne kulture izradili spremnik za plastične boce. Učenici pak 6. i 7. razreda su zajedno s predmetnom učiteljicom Ledom Tomulić pokazali veliku vještinu i znanje pri izradi plakatana temu "Čuvajmo okoliš". Učenici su pokazali velik interes u radu i zadovoljstvo postignutim rezultatima. Više o samom obilježavanju Dana planeta Zemlje možete pronaći u fotogaleriji.

 [više]

Zelena čistka 2016.

Autor: Danijel Gregov, 26. 4. 2016. 09:10

Djelatnici i učenici škole

I ove godine svi učenici i djelatnici OŠ Karlobag uključili su se u akciju "Zelena čistka". Akcija je provedena na dvije lokacije - okolišu same škole te kod spomenika Šime Starčevića. Tom prigodom sudjelovali su svi učenici i djelatnici škole uz pomoć djelatnika Policijske postaje Karlobag. Prilikom akcije očišćen je školski cvjetnjak od korova te je time pripremljen za nove sadnice. Zeleni pojas oko spomenika Šime Starčevića je uređen kako bi se svi posjetitelji ugodno osjećali prilikom posjeta znamenitostima našega mjesta. Više slika o tijeku same akcije nalazi se u foto-galeriji. 

 [više]

Uređenje školskog cvjetnjaka

Autor: Danijel Gregov, 11. 4. 2016. 08:44

Uređenje cvjetnjaka

Dana 1. travnja 2016. god., u sklopu plana i programa rada Eko-škole, članovi Eko-patrole naše škole zajedno s djelatnicima i učenicima viših razreda brižno i marljivo vode brigu o školskom cvjetnjaku.

 [više]

Obilježen Dan eko-škole

Autor: Anamarija Antić, 21. 3. 2016. 12:13

Povodom obilježavanja Dana eko-škole učenici su pošumljavali na lokaciji Šušanj, nedaleko od Karlobaga. 

 [više]

Izrada ukrasa za Uskrs

Autor: Anamarija Antić, 17. 3. 2016. 14:48

Učenici 1. i 3. razreda su uz pomoć svoje učiteljice Verice Jelinić na satu likovne kulture izrađivali ukrase i čestitke za nadolazeći blagdan Uskrs.

 [više]

Predavanje za učenike

Autor: Anamarija Antić, 14. 3. 2016. 14:46

U sklopu Preventivnog programa učenici nižih razreda slušali predavanje djelatnika MUP-a, PU Gospić.

 [više]

Školski karneval

Autor: Anamarija Antić, 9. 2. 2016. 15:01

Učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama Vericom Jelinić i Višnjom Ilić prigodno su obilježili Pokladni dan te su se uz šarenilo maski i kostima dobro zabavili.

 [više]

Pripreme za karneval

Autor: Anamarija Antić, 29. 1. 2016. 15:17

Nadolazeći karneval inspirirao je učenike 1. i 3. razreda i njihovu učiteljicu Vericu Jelinić da počnu s pripremama za najveselije dane u godini.

 [više]

Stiže zima

Autor: Anamarija Antić, 15. 1. 2016. 15:21

Učenici 1. i 3. razreda su na satu likovne kulture uz pomoć učiteljice Verice Jelinić oslikavali „vremensku prognozu“.

 [više]

Izrada ukrasa za Božić

Autor: Anamarija Antić, 21. 12. 2015. 15:08

Završile su božićne radionice učenika nižih razreda naše škole.

 [više]

Outward Bound u posjetu našoj školi

Autor: Anamarija Antić, 11. 12. 2015. 15:46

©www.owb.nz

U našoj su školi održane radionice Outward Bound projekta za sve učenike nižih i viših razreda.

 [više]

Dan škole, općine i župe

Autor: Anamarija Antić, 19. 11. 2015. 15:59

I ove godine, na dan Sv. Karla naša škola proslavila je Dan škole.  

 [više]

Halloween

Autor: Anamarija Antić, 5. 11. 2015. 12:27

Povodom nadolazećeg Halloweena učenici viših razreda su izrađivali zanimljive likove te su njima ukrasili hodnik škole. 

 [više]

Jesen u Karlobagu

Autor: Anamarija Antić, 30. 10. 2015. 12:16

Učenici 1. i 3. razreda su na satu likovne kulture ilustrirali jesen koja je polako na izmaku.

 [više]

Svjetski dan jabuka

Autor: Anamarija Antić, 20. 10. 2015. 19:22

Učenici nižih razreda naše škole sa svojim učiteljicama Vericom Jelinić i Višnjom Ilić već tradicionalno obilježavaju svjetski Dan jabuka 20. listopada svake godine.

 [više]

Svjetski dan kravate

Autor: Anamarija Antić, 16. 10. 2015. 15:37

Učenici naše škole su danas prigodno obilježili hrvatski i svjetski Dan kravate.

 [više]

Obilježeni Dani kruha

Autor: Anamarija Antić, 13. 10. 2015. 16:40

Danas su učenici  nižih razreda naše škole sa svojim učiteljicama Višnjom Ilić i Vericom Jelinić obilježili Dane kruha.

 [više]

Projekt s lavandom

Autor: Anamarija Antić, 11. 6. 2015. 10:17

Završen je projekt naše eko-škole koji smo provodili ovu školsku godinu.

 [više]

Terenska nastava Pag

Autor: Anamarija Antić, 5. 6. 2015. 14:05

Učenici naše škole su 3. lipnja 2015. posjetili Pag i Novalju te su u sklopu terenske nastave razgledavali prirodne i kulturne znamenitosti otoka Paga.

 [više]

Zelena čistka

Autor: Anamarija Antić, 17. 4. 2015. 13:25

Naša škola se ove godine uključila u globalni projekt „Zelena čistka“ koji ima za cilj u jednom danu ukloniti što veće količine otpada.

 [više]

Riba, riba, ribica...

Autor: Anamarija Antić, 23. 3. 2015. 11:02

Povodom obilježavanja Dana Eko-škole protekli je tjedan bio u znaku eko tema. Tako su učenici nižih razreda na satu likovne kulture u likovnoj radionici izrađivali eko ribice kojima su ukrasili hol škole.

 [više]

Obilježen Dan Eko-škole

Autor: Anamarija Antić, 23. 3. 2015. 09:12

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda proslavili smo i Dan Eko-škole Karlobag koji slavimo već četvrtu godinu.

 [više]

Promatranje pomrčine Sunca u Karlobagu

Autor: Anamarija Antić, 17. 3. 2015. 14:46

© www.novilist.hr

Pozivamo sve zainteresirane da u petak 20. ožujka 2015. dožive pomrčinu Sunca koja će biti vidljiva od 10 do 10,30 sati te će Mladi fizičari naše škole organizirati promatranje spomenute pojave teleskopom na rivi ispred škole.

 [više]

Zima

Autor: Anamarija Antić, 20. 2. 2015. 14:44

Zima kao motiv na satu likovne kulture inspirirala je učenike 2. i 4. razreda za pravu malu izložbu radova.

 [više]

Karneval u OŠ Karlobag

Autor: Anamarija Antić, 17. 2. 2015. 13:54

Danas su učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama Višnjom Ilić i Vericom Jelinić prigodno obilježili Pokladni dan te su se uz šarenilo maski i kostima dobro zabavili.

 [više]

Pozdrav zimi

Autor: Anamarija Antić, 6. 2. 2015. 08:47

Svoj doživljaj zime pokazali su učenici 2. i 4. razreda likovnim radovima koje su prikazali na prigodnoj izložbi radova.

 [više]

Pripreme za karneval

Autor: Anamarija Antić, 30. 1. 2015. 12:33

Učenici 2. i 4. razreda sa svojom učiteljicom Vericom Jelinić započeli su pripreme za trinaesti mjesec u godini – karneval.

 [više]

Čipkasti snjegović

Autor: Anamarija Antić, 22. 1. 2015. 10:03

Učenici nižih razreda uz pomoć svojih učiteljica Višnje Ilić i Verice Jelinić su izradili snjegovića kojim su ukrasili školski hodnik.

 [više]

Izrada čestitki

Autor: Anamarija Antić, 24. 12. 2014. 11:52

Učenici 5.razreda izrađivali su čestitke od otpadnog materijala.

 [više]

Izrada božićnih ukrasa

Autor: Anamarija Antić, 16. 12. 2014. 08:15

Na satu likovne kulture učenici nižih razreda su sa svojim učiteljicama Vericom Jelinić  i Višnjom Ilić izrađivali božićne ukrase.

 [više]

Ekološki bor

Autor: Anamarija Antić, 10. 12. 2014. 13:49

Učenici viših razreda naše škole su sa svojom učiteljicom likovne kulture Ledom Tomulić izradili eko bor.

 [više]

„Škola u šumi, šuma u školi“

Autor: Anamarija Antić, 9. 12. 2014. 08:32

Učenici nižih razreda izrađivali su božićne vijence u sklopu radionice Hrvatskih šuma. 

 [više]

Mozaici OŠ Karlobag

Autor: Anamarija Antić, 2. 12. 2014. 08:39

Naša se škola ponosi kamenim mozaicima izrađenim u likovnim radionicama tijekom ljetnih mjeseci koji su rad akademskih slikara i učenika naše škole.

 [više]

Dizajn i ekologija na satu likovne kulture

Autor: Anamarija Antić, 11. 11. 2014. 10:12

Učenici 2. i 4. razreda su na satu likovne kulture na tren postali modni dizajneri, krojači i manekeni.

 [više]

Lubenica iz Andrijina vrta

Autor: Anamarija Antić, 22. 10. 2014. 11:54

Učenik 4. razreda Andrija Kovačević uzgojio lubenicu u svom vrtu pa je rado podijelio sa svojim prijateljima iz razreda.

 [više]

Dani kruha

Autor: Anamarija Antić, 7. 10. 2014. 10:06

Jučer su učenici naše škole prigodno obilježili Dane kruha.

 [više]

Podizanje zastave Eko škole

Autor: Anamarija Antić, 5. 6. 2014. 13:23

Nakon 2 godine obnovljen je status Eko škole Karlobag, pri čemu se vrednovao rad eko škole u protekle 2 godine što je ocijenjeno uspješnim.

 [više]

Obnovljen status eko-škole

Autor: Anamarija Antić, 16. 5. 2014. 17:42

Danas je našoj školi po prvi puta obnovljen status eko-škole.

 [više]

Međunarodni dan sporta

Autor: Anamarija Antić, 29. 4. 2014. 08:37

U ponedjeljak 28. travnja 2014. godine učenici nižih razreda obilježili su Međunarodni dan sporta.

 [više]

Uređenje cvjetnjaka

Autor: Anamarija Antić, 25. 4. 2014. 19:44

Učenici nižih razreda uređivali su školski cvjetnjak kako bi okoliš škole u proljeće izgledao što ljepše.

 [više]

Frohe Ostern

Autor: Anamarija Antić, 10. 4. 2014. 14:38

Učenici 2. odjela su izrađivali ukrase za Uskrs i ukrašavali pisanice, te su izrađivali čestitke i naučili čestitati Uskrs na njemačkom jeziku.

 [više]

Dan šuma i voda

Autor: Anamarija Antić, 1. 4. 2014. 13:20

Učenici nižih razreda naše škole obilježili su Dan šuma i voda likovnom radionicom.

 [više]

Obilježavanje Dana eko škole

Autor: Anamarija Antić, 24. 3. 2014. 13:18

U petak 21. ožujka 2014. godine naša je škola svečanom priredbom obilježila svoj Dan eko škole.

 [više]

Maškare

Autor: Anamarija Antić, 6. 3. 2014. 08:26

ˆwww.clipart.com

Na pokladni utorak, 4. ožujka 2014. godine u našoj je školi održan tradicionalni Karneval za učenike nižih razreda.

 [više]

Božićna priredba

Autor: Anamarija Antić, 23. 12. 2013. 13:35

U petak 20. prosinca učenici naše škole su obilježili završetak prvog polugodišta i pozdravili nadolazeće božićne blagdane kao i zimske praznike.

 [više]

Moj zavičaj, moja županija

Autor: Anamarija Antić, 13. 12. 2013. 10:40

ˆwww.adria385.com

U sklopu plana i programa prirode i društva učenici 3. razreda proveli su projekt Moje mjesto i gradovi županije.  

 [više]

Ukrasne čizmice

Autor: Anamarija Antić, 11. 12. 2013. 10:51

Mladi knjižničari su u sklopu izvannastavnih aktivnosti pod vodstvom naše knjižničarke Tatjane Šimunić izrađivali čizmice za blagdan sv. Nikole.

 [više]

Škola u šumi, šuma u školi

Autor: Anamarija Antić, 25. 11. 2013. 08:16

U petak 22. studenoga 2013. godine u našoj je školi održano predavanje za učenike nižih razreda u sklopu projekta Hrvatskih šuma pod nazivom „Šuma u školi, škola u šumi“.

 [više]

Dan škole

Autor: Anamarija Antić, 5. 11. 2013. 08:32

Jučer smo proslavili Dan škole, općine i župe te smo ga obilježili svečanom priredbom u školskoj dvorani.

 [više]

Izvanučionična nastava

Autor: Anamarija Antić, 23. 10. 2013. 11:09

Jučer su učenici 3. razreda sa svojom učiteljicom Vericom Jelinić posjetili meteorološku postaju u Karlobagu u sklopu izvanučionične nastave iz prirode i društva.

 [više]

Obilježavanje Dana kruha

Autor: Anamarija Antić, 11. 10. 2013. 13:15

Danas smo u našoj školi održali malu svečanost kojom smo obilježili Dane kruha.

 [više]

Projekt: Pozdrav jeseni i zdrava prehrana

Autor: Anamarija Antić, 25. 9. 2013. 12:57

Učenici nižih razreda naše škole sa svojim učiteljicama Vericom Jelinić i Višnjom Ilić odradili su svoj mini projekt kojim su zaželjeli dobrodošlicu jeseni.

 [više]

Svjetski dan zaštite okoliša

Autor: Anamarija Antić, 5. 6. 2013. 11:39

Učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama Višnjom Ilić i Vericom Jelinić obilježili su Svjetski dan zaštite okoliša.

 [više]

Majčin dan

Autor: Anamarija Antić, 10. 5. 2013. 12:57

Povodom Majčina dana učenici nižih razreda naše škole s učiteljicama Višnjom Ilić i Vericom Jelinić imali su likovnu radionicu „Buket za majku“.

 [više]

Uređenje školskog cvjetnjaka

Autor: Anamarija Antić, 30. 4. 2013. 08:07

Jučer su učenici nižih razreda naše škole sa svojim učiteljicama Višnjom Ilić i Vericom Jelinić uređivali školski cvjetnjak.

 [više]

Dan planeta Zemlje Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anamarija Antić, 23. 4. 2013. 09:21

©lijepa-nasa.bloger.index.hr

22. travnja 2013. godine obilježili smo Dan planeta Zemlje.

 [više]

Obilježavanje Eko-dana

Autor: Anamarija Antić, 23. 3. 2013. 10:23

22. ožujka 2013. godine naša je škola obilježila svoj drugi Eko-dan.

 [više]

Izrada uskršnjih ukrasa Vijest ima dokument u privitku

Autor: Anamarija Antić, 21. 3. 2013. 09:09

©Siniša Bužan

Učenici 1. i 3. razreda sa razrednicom Višnjom Ilić izrađivali su prigodne ukrase za Uskrs.

 [više]

Proslava Dana eko-škole

Autor: Anamarija Antić, 18. 3. 2013. 09:10

Logo eko-škole

Dana 22. ožujka 2013. godine slavimo Dan eko-škole.

 [više]

Eko-patrola u akciji

Autor: Anamarija Antić, 28. 2. 2013. 09:42

Danas je eko-patrola naše škole sa eko-koordinatoricom Vericom Jelinić razvrstavala otpad i odlagala ga u odgovarajuće spremnike.

 [više]

Maškare

Autor: Anamarija Antić, 14. 2. 2013. 08:40

Bumbre

Na pokladni utorak, 13. veljače 2013. godine učenici nižih razreda sa svojim učiteljicama Vericom Jelinić i Višnjom Ilić održali su tradicionalni Karneval.

 [više]

Obilježavanje Dana jabuka

Autor: Anamarija Antić, 30. 10. 2012. 11:01

©medicinazdravlje.blogspot.hr

Učenici 2. i 4. razreda s razrednicom Vericom Jelinić proslavili su jučer Dan jabuka.

 [više]

 Eko škola

    

            Osnovna škola Karlobag s radom za uključenje u međunarodne Eko-škole počela je u jesen šk. god. 2011./2012. Kako smo do sada puno puta radili razne eko-radionice, eko-predavanja, stalno radili na buđenju svijesti za ekologiju i ekološki život kod djece, odlučili smo se uključiti u Međunarodne Eko-škole.

            Budući da se nalazimo u samom srcu Parka prirode Velebit, a još uz to se i ponosimo jer našoj županiji pripadaju i Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Velebit osjećali smo dužnost da upravo zato rad u našoj školi usmjerimo na ekologiju.

            U pripremnim radovima smo učinili sve potrebne korake koji nam daju pristupnicu za članstvo. U planu rada opredijelili smo se da nam glavni zadatak bude OTPAD, a uz to smo naš plan i program rada obogatili prikupljanje ljekovitog bilja koje nam daruje Velebit, te uređivanje cvjetnjaka u krugu škole da bi naša turistička slika mjesta ljepše izgledala. Nakon što smo izradili plan rada, svi učitelji su svoj nastavni plan rada prilagodili i uklopili se u plan rada Eko-škole tako da su svi aktivno sudjelovali u ostvarivanju plana. Prve korake koje smo učinili bilo je već pri obilježavanju Dana kruha gdje su učenici nižih razreda imali integrirani dan na temu zdrave prehrane u žitaricama i radionicu izrade proizvoda od različitih vrsta brašna, a naglasak je dan na ekološki uzgoj hrane.

            Nakon toga aktivno smo se uključili u izradu božićnih ukrasa od otpadnog materijala, koje smo prezentirali na prodajnoj izložbi u mjestu, a prihod od prodanog je išao u korist terenske nastave na kraju školske godine. Djeca su se s radošću uključila u ovaj projekt, a posebno učenici nižih razreda i njihove učiteljice. Odmah nakon toga slijedila je već uhodana i tradicionalna izrada maski za dječju karnevalsku povorku u mjestu. Pri izradi maski i kostima također se koristio otpadni materijal.

            Prema planu rada dolazi i vrijeme uređenja okoliša škole, te priprema tla za sadnju cvjetnjaka kojeg smo uskoro i posadili. Članovi Eko-patrole sudjeluju i u eko-akciji čišćenja samostanskog vrta i maslinika koji je ove zime puno stradao. Za dan Eko-škole odabrali smo Dan voda. Tu smo imali također prigodni program koji smo obilježili predavanjem stručne osobe iz Parka prirode Velebit te na temu šuma i voda, a bili smo počašćeni dolaskom i dr. Ante Kutle toga dana u sklopu obilaska Eko-škola koji pri tome kao kamen temeljac naše Eko-škole posadio sadnice primorskog grmolikog bilja u krugu škole, a u tome su mu posebnu potporu dali članovi Eko-patrole.

            Rad smo prema planu nastavili u održavanju i brizi oko cvjetnjaka škole, odlaska u prikupljanje ljekovitog bilja koje ćemo sušiti i u jesen izrađivati mirisne vrećice. Obilježili smio i Dan planeta Zemlje prigodnim akcijama gdje su učenici ispred škole prolaznicima dijelili letke s upozoravajućim promjenama u prirodi koje uvelike štete zdravlju, te s tim željeli upozoriti odrasle da osiguraju zdravu budućnost svojoj djeci. Dana 4. svibnja 2012. nazočili smo svečanosti obznanjivanja statusa tj. podjele certifikata i Zelene zastave na poziv Udruge Lijepa naša i Hrvatskog povjerenstva Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš.

            Podizanje Zelene zastave upriličili smo 5. Lipnja 2012. Na Svjetski dan zaštite okoliša uz prigodni program učenika škole, uz nazočnost brojnih roditelja, predstavnika lokalne i županijske zajednice, a sam čin podizanja zastave pripao je županijskoj koordinatorici Eko-škola Ani Basta, prof., koja nam je tijekom naših početnih koraka davala veliku potporu. Na kraju veliku i nesebičnu pomoć imamo i od lokalne zajednice, a i sama Općina Karlobag nam je kum pa smo u tom pogledu naišli na veliko razumijevanje i pomoć.

 

                                                                                                          Pripremila: Verica Jelinić


CMS za škole logo
Osnovna škola Karlobag / V. Nazora 11, HR-53288 Karlobag / os-karlobag.skole.hr / ured@os-karlobag.skole.hr
preskoči na navigaciju