preskoči na sadržaj

Osnovna škola Karlobag

 > Naslovnica
Vijesti

Apoksiomen u OŠ Karlobag

Autor: Ana-Maria Devčić, 30. 10. 2020.

"Apksiomenovo putovanje Hrvatskom"

Apoksiomen u OŠ Karlobag.

U okviru eTwinning projekta učenici predmetne nastave s učiteljicom Likovne kulture Ledom Tomulić sudjelovali su u projektu pod nazivom "Apksiomenovo putovanje Hrvatskom".

Ciljevi ovog projekta su: bolje razumijevanje svijeta koji okružuje učenika, učenje o lokalnoj i široj zajednici, izgrađivanje osobnog, kulturnog i nacionalnog identiteta uz istodobno razvijanje osjetljivosti za druge i cjelokupno životno okružje, potaknuti učenike na pisanje kratkih priča o svome kraju i običajima, razvijati kod učenika ljubav prema pisanoj riječi i različitim drugim oblicima umjetnosti.

Antički brončani kip atleta, Apoksiomen, izvađen iz podmorja između otočića Vele Orjule i otoka Lošinja 27. travnja 1999., jedina je za sada pronađena velika bronca na istočnoj obali Jadrana. Od devet do sada poznatih varijacija prototipa Apoksiomena lošinjski je kip najcjelovitiji i najbolje sačuvan.

Umanjena replika ovoga kipa, visine 30 cm unikatni rad akademske kiparice Zvonimire Obad, stigla je u našu školu s ciljem da učenike  upozna s ovim remekdjelom svjetske kulturne baština.

Tijekom boravka statue u pojedinoj školi učitelji će, kroz pripremljene materijale (bojanka, priča o izradi umanjene replike), upoznati učenike s Apoksiomenom, odnosno načinom kako je nastao i što je predstavljao.

Učeničke radove (crteže, fotografije, napisane priče) i ostale zanimljive trenutke tijekom provedbe projekta učitelji će fotografirati i objaviti na zajedničkom TwinSpaceu.

Očekivani rezultat ovoga projekta je digitalna zbirka učeničkih radova (crteža, fotografija, priča) koja bi imala formu putopisa. U tome bi se putopisu kao glavni lik pojavljivao Apoksiomen koji bi čitateljima pričao priču o mjestima koja je posjetio tijekom svojega putovanja Hrvatskom.

Više u foto-galeriji.
CMS za škole logo
Osnovna škola Karlobag / V. Nazora 11, HR-53288 Karlobag / os-karlobag.skole.hr / ured@os-karlobag.skole.hr
preskoči na navigaciju